събота, 19 януари 2013 г.

Дюшеш


В политическата игра на табла се падна един интересен зар. Двете шестици (дюшеш) могат да преместят пуловете твърде бързо до зоната на взимане, но и могат да не позволят влизането в играта на бития пул (геле).

Ахмед Доган беше обект на покушение. Недвусмислен и неоспорим факт. Кой, защо, как, с какво – това е отделен въпрос, за който всеки има своето мнение. Наблюдавахме като „Войната в залива” екшъна, заснет без дори някой да попречи (случайно) на наблюдаващата камера, докато охранителите и, най-вече, делегатите смляха от лабут похитителя. (Визията към действието от страна на камерата не беше по никакъв начин ограничена, но това, вероятно, е случайност…?). Случайност беше и, че след „една малка вечност” охраната реагира за защитата на една от петте най-охранявани политически лечности. Че пистолетът на похитителя (вероятно) засече, че един похитител ще излезе с газов пистолет, за да извърши пъкления си план. Обичам България, някои неща могат да се случат само тук.

След четири часа конференцията на ДПС продължи. Ако бях на генерал Коджейков, бих проверил залата и сградата за взривни вещества. А самият генерал, след като сподели класифицирана информация за най-охраняваните политически личности, показа, че брифингите не са му по езика.

Филиз Хюсменова продължи речта с докалада на Доган. Ахмед не е оратор, както и не беше такъв Царят, но това не му попречи, като философ, да направи един, достоен от гледище на риториката, доклад. Сигурен съм, че го е писал сам. В рамките на дюшеша ние успяхме да чуем това, иначе щеше да ни бъде преразказано в репортаж. Успяхме да видим (на живо) сълзите в очите на делегатите и как Ахмед Доган се превръща в мъченик…
Предполаганата оставка се състоя. Предполаганият наследник е разпознат – Лютви Местан – изключително интелигентна и ерудирана личност, дотолкова, че ме плаши. Дали той ще обладае електората с обаянието на политическия мъченик от соца – Доган – не знам. Но той ще обладае интелигентния етнически избирател, от тези, които повярваха в „културолога” Вежди, колебаха се в хидрологическите способности на „Сокола” или симпатизираха на   Касим Дал.

Дюшешът даде на Ахмед Доган ореола на мъченик. Дюшешът отклони рязко вниманието на електората от злободневните проблеми, „случайно” появили се преди народното допитване и изборите. Дюшешът отвори процедура към вот на недоверие към правителството. Дюшешът предразположи и за оставки относно нерегламентираните (законово) действия на НСО. Дюшешът подхлъзна и статута на министър Цветанов, на който твърде много му станаха атентатите. Дюшешът показа и глинените шпайкове на Бойко Борисов, който (досега – 19:44) не е намерил думи за изявление. Дюшешът обезмълви и Президента, който заяви, че ще даде изявление след няколко дни, след допитване към неговите консултанти. Да, това е труден казус и не е за всеки.

Европейските наблюдатели на конференцията на ДПС издържаха на поредното варварско зрелище и изгубиха говор и картина. Време е да си дадат сметка. Любопитно ми е, дали някой ще се сети, че кървавото пребиване, линчът на похитителя,  от страна на делегати, е поне формално, отчетливо нарушение на блгарските закони и е подсъдимо. Е, може би, ако аз бях там…

(Към настоящия час на публикуване на тази статия няма официално потвърждение за избора на Лютви Местан, но ез не се съмнявам в това.)

Няма коментари :

Публикуване на коментар